Ništa bez tri pruge - Adidas patike

Ništa bez tri pruge - Adidas patike

Ako bismo morali da se odlučimo za jedan brend obuće koji je najbolje ilustrovao čitav kežual pokret, ne bismo imali ni najmanju dilemu. Par Adidas patika je neprikosnoveni lider u ovoj kategoriji. Različita obuća odlikovala je pokrete od 50-ih godina prošlog veka. Ono što su za tedse predstavljale popularne „creeperke“, a za skinse čuvene Dr Martens čizme, za kežualse su bile Adidas patike. Kežualsi su postali prva grupa koja je uvela sportsku obuću kao simbol svoje kulture.

Iako je Adiju Dassleru, osnivaču Adidasa, bio cilj da stvori najboljumoguću opremu za sportiste, verujemo da ni sam nije mogao da očekuje da će njegov brend dostići ovoliko visoke staze.

Adidas patike na stadionu.
Adidas patike na stadionu.

Kada online trgovina i društvene mreže nisu postojale, jedini način da se dođe do različitih modela je bio putovanje širom kontinenta i dopremanje što je više moguće patika. U kežual krugovima, Vejd Smit, jedan od pionira kežual kulture, predstavlja veliko ime. Naime, njegova prodavnica u Liverpulu je bila prva na ostrvu koja je ponudila toliki broj raznovrsnih modela.

Mladi kežual u prodavnici Vejda Smita 80-ih
Mladi kežual u prodavnici Vejda Smita 80-ih

Kežualsi su počeli da prihvataju svaki par patika koji je imao dobro poznate tri pruge na sebi. Iz tog razloga,mnogobrojni modeli su ostavili ogroman trag u ovoj kulturi. Neki od najpoznatijih su Hamburg, Spezial, Gazelle, Samba, Trimm Trab,Jeans...

Adidas Gazelle
Adidas Gazelle
Reklama za adidas Gazelle, 1970-te
Reklama za adidas Gazelle, 1970-te

Adidas Gazelle su bez sumnje jedne od najpoznatijih Adidas patika svih vremena. Prvi modeli datiraju još od 60-ih godina i predstavljaju prvi model koji je izrađen od antilopa. Ove patike su se mogle primetiti kod svih članova društva, pa su pored hiphopa i britpopa svoje mesto našle i u kežual pokretu. Kada se navijači konačno vrate na stadione, biće vam gotovo nemoguće da na nekom meču ne zapazite neke od adidas Gazellea. To vam dovoljno govori o statusu koje imaju i dan danas.

Adidas Hamburg
Adidas Hamburg
Adidas Trimm Trab
Adidas Trimm Trab

Trimm Trab model sa sobom nosi jako zanimljivu priču. 1975. su puštene u prodaju u okviru jedne fitnes kampanje u Zapadnoj Nemačkoj. Ta kampanja je imala za cilj da, tada jako letargične Nemce, podstakne da se više bave sportom. Kao rezultat ove kampanje je zaista veliki broj Nemaca počeo da trči ali uglavnom jureći Engleze kojima se ovaj model jako dopao pa su koristili svako gostovanje u Nemačkoj da sebi "pozajme" nekoliko pari iz nemačkih radnji. Veliki broj ovih patika završio je u Engleskoj gde postaju neizostavan deo svake kežual grupe.

Adidas modeli
Adidas modeli

Mnogi poznati sportisti su svoje najveće uspehe ostvarivali upravo noseći neke od Adidas patika.

Košarkaš sa najviše poena u istoriji NBA lige, Karim Abdul Džabar
Košarkaš sa najviše poena u istoriji NBA lige, Karim Abdul Džabar
Muhamed
   Ali
Muhamed Ali

Danas, pri najvećoj konkurenciji ikad, tri pruge su relevantne kao što su bile 70-ih, 80-ih i 90-ih. Dizajn se tokom godina menjao, ali je Adidas ostao na vrhu. Sigurni smo da će tu i ostati još dugo jer,kako kaže Bex u The Firmu - “There is only one trainer.”



Copyright © 2021 NAN Gimmit doo. Sva prava zadržana.