Škoti i kežual, ljubav na prvi pogled

Škoti i kežual, ljubav na prvi pogled

Nadaleko je poznato da je Engleska kolevka same kežual kulture i da se odatle pokret proširio čitavom planetom. Međutim, ako je postojala zemlja gde je termin kežual u velikoj meri prihvaćen, to je upravo Škotska. Do prihvatanja ovog pokreta, Škote je dugi niz godina pratilo mnogo stereotipa. Između ostalih, bio je i onaj da su alkoholičari koji čak i na fudbalske utakmice dolaze u neatraktivnim izdanjima; duga kosa, pocepane farmerke, stari šalovi i flaša „Skoča“.Što se tiče oblačenja, najveći grad Glazgov je u tom periodu pregazilo vreme. Navijači Seltika i Rendžersa su i dalje najveću pažnju posvetili odeći koja je simbolizovala njihova religijska uverenja. Sa jedne strane su bili katolici, a sa druge protestanti. Oblačenje je bilo jako monotono, uz nekoliko prepoznatljivih boja za oba kluba.

Navijač Seltika 70-ih godina.
Navijač Seltika 70-ih godina.

Međutim, na severu Škotske, u gradu Aberdinu, situacija je potpuno drugačija. Žitelji ovog grada su i ranije imali tendenciju da se oblače drugačije od ostatka zemlje pa ni kežual pokret nije mogao da prođe neopaženo. Zašto baš Aberdin? 80-ih godina, klub je sa klupe predvodio čuveni Ser Aleks Ferguson koji je uspeo da osvoji titulu sa Aberdinom i tako obezbedi učešće u Evropi. Žreb ih je spojio sa Liverpulom. Iako je škotski tim ubedljivo poražen od budućeg prvaka Evrope, ovaj susret je postao legendaran u škotskim kežual krugovima. Po prvi put, Aberdinovi navijači su mogli uživo da se uvere u kult ovog pokreta. Ostalo je istorija.

Navijači Liverpula 80-ih godina.
Navijači Liverpula 80-ih godina.

Aberdinovi navijači su od tog trenutka bili opsednuti ovim stilom. Toliko su bili zainteresovani za ovaj pokret da su čak i nakon gostovanja i ubedljivog poraza, od Engleza tražili što više informacija.
Do koje mere je ovo došlo?
Kada su samo godinu dana kasnije ponovo došli u Englesku, ovaj put na gostovanje Ipsviču, situacija je bila potpuno drugačija. Aberdinovi navijači su po stilu, bili rame uz rame sa engleskim kežualsima! Sergio Tacchini trenerke i jakne su potpuno zamenile stare džempere i rolke. Adidas patike su postale neizostavan deo oblačenja, a na glavi se sve češće nalazio “Deerstalker”, najčuvenija kapa čitavog pokreta.

Škotski kežualsi pred englesko gostovanje. Deerstalker kape i Sergio Tacchini jakne.
Škotski kežualsi pred englesko gostovanje. Deerstalker kape i Sergio Tacchini jakne.
Aberdeen Soccer Casualsi marširaju Glazgovom
"Aberdeen Soccer Casualsi" marširaju Glazgovom

Čitava subkultura je vremenom zaživela i u ostatku države. Navijači velikana iz Glazgova su se konačno oslobodili utemeljenih vrednosti pa nedugo zatim nastaju i njihove kežual grupe.

Rendžersovi kežualsi, Inter City Firm
Rendžersovi kežualsi, “Inter City Firm”
Celtic Soccer Crew
Celtic Soccer Crew

Svaki prvoligaš težio je da ima svoju bandu. Onu koja će pratiti svoj tim na svim gostovanjima i davati vetar u leđa. Zanimljivo je da u Edinburgu, mladi navijači Hiberniana oformljavaju „Hibs baby crew“, verovatno i najmlađu kežual grupu u čitavoj Velikoj Britaniji.

Hibs Baby Crew osamdesetih
Hibs Baby Crew osamdesetih
Scottish Casuals, simbolično, u Fred Perry stilu
Scottish Casuals, simbolično, u Fred Perry stilu

Ubrzo je pokret postao od nacionalnog značaja pa su Škoti na reprezentativnim gostovanjima čitavoj Evropi pokazivali da su naučili „kežual zanat“.

Putovanje na reprezentativno gostovanje. Benetton u prvom planu.
Putovanje na reprezentativno gostovanje. Benetton u prvom planu.

Kežual kultura je u Škotskoj doživela uspehe neverovatnih razmera, a vremenom su čak i Englezi prihvatili da su njihove severne komšije postale izuzetno jaka konkurencija.
Kada Škoti pričaju o kežual kulturi, vole da, možda pomalo i nadmeno, kažu: „Nastala je u Engleskoj, opstala je u Škotskoj.“



Copyright © 2021 NAN Gimmit doo. Sva prava zadržana.