Pabovi - srce kežual kulture

Pabovi - srce kežual kulture

Kežualsi su kroz svoju istoriju imali mnoga mesta delovanja koja su se godinama menjala. Počev od ulica, železničkih stanica i parkova pa sve do koncerata. Ipak, svaki pravi kežual će se složiti da, uz naravno, stadione, pab deli visoko mesto na kežual lestvici.

Zašto pab?

Devedesetih godina, vlasti u Engleskoj su donele jako striktne zakone povodom navijača na stadionu. Kežual pokret je morao promeniti svoje sedište. Iako pabovi već milenijum predstavljaju nešto nezaobilazno u životu svakog Britanca, od tog trenutka dobijaju novu dimenziju. Stotine hiljada kežualsa širom Ostrva će svoje vikende provoditi upravo ovde.

Ebrington, jedan od najstarijih i najlepših pabova u Engleskoj
Ebrington, jedan od najstarijih i najlepših pabova u Engleskoj

Svaki dobar pab je unutra izrađen sa dosta stila i uglavnom u viktorijanskom stilu. Puno drveta, vitraž na prozorima i raskošno ukrašen šank su standardan deo svakog paba. Iznad šanka se, po pravilu, nalazi bezbroj detalja - od uramljenih muzičkih zvezda, registarskih tablica, instrumenata, pa sve do citata koji najbolje opisuju ovo veličanstveno mesto.

Najuspešniji eksponat na svakom šanku je “Guiness” - čuveno crno pivo sa belom penom.

Raskošan šank u Irskom pabu
Raskošan šank u Irskom pabu
Engleski pab
Engleski pab

Kako izgleda prosečno veče u pabu?

Čak i nekoliko sati pred utakmicu, pab će uvek biti pun. Sati pred meč prolaze u diskusijama o fudbalu, garderobi,muzici... U tim trenucima, atmosfera je već uzavrela. Iz pabova se uveliko čuje pesma, a svaki navijač je već popio određeni broj pintova.

Smatramo da morate znati šta je pint, jer i pivo ima veliki udeo u ovom pokretu, a takođe, jer je to reč koja se uvek čuje u koji god pab otišli. Ne prođe ni nekoliko minuta, a neko će uzviknuti: „Another pint,please!“ Pint je mera za zapreminu piva i iznosi 0.56l i, uz half-pint, predstavlja jedinu moguću kriglu koju možete uzeti.

Pint Belhaven piva u kombinaciji sa Ellesse garniturom
Pint Belhaven piva u kombinaciji sa Ellesse garniturom

Pošto su pabovi najčešće naklonjeni jednom lokalnom klubu, uglavnom je prisutna prijateljska atmosfera. Gomila kežualsa će okupirati pab, i uz fudbal i pivo pobeći od surove realnosti makar na 90 minuta.

Kada utakmica počne, sve ostalo je nebitno.

Saturday matchday
Saturday matchday

Ipak, postoje i takozvani „neutralni“ pabovi, gde su prisutni navijači raznih klubova. Kako kežual pokret pre svega odlikuju adrenalin, ljubav prema klubu i odanost svojoj bandi, u ovakvim pabovima ni tuča nije bila strana.

Mapa svih pabova u Velikoj Britaniji
Mapa svih pabova u Velikoj Britaniji
Kežualsi ispred paba
Kežualsi ispred paba
Kežual dan u pabu
Kežual dan u pabu

Od ljudi koji nisu upoznati sa ovom kulturom, može se čuti kako je pab “obično mesto za opijanje. Međutim, istina je potpuno drugačija. Iako se pre svega izdvajaju jedinstvenom atmosferom, ukusnim jelima i kvalitetnim pivom, pab je tačka u kojoj se slivaju životi svih stanovnika ove države. Svaka radost i suza nastala unutar njegovih zidina je neprocenjiva.

Oni su bili i uvek će biti institucija kežual kulture.



Copyright © 2021 NAN Gimmit doo. Sva prava zadržana.