WHAT YOU WEAR DEFINE WHO YOU ARE – Kežual kultura

WHAT YOU WEAR DEFINE WHO YOU ARE – Kežual kultura

Kada su se 50-ih godina pojavili Teddy boys (poznatiji kao Teds) koji su nastali pod uticajem edvardijanskog stila sa početkom veka, jedno je bilo jasno. Fudbal,nasilje i moda će od tog trenutka ići ruku pod ruku i personifikovaće svaku supkulturu koja nastane u narednom periodu.

Tedsi su napravili prekretnicu; postaju prva omladinska grupa koja je otvoreno iskazivala neslaganje prema utemeljenim vrednostima i pravilima, i pritom, za nas u ovoj priči najvažnije, to je grupa koja je do tada najviše pridala značaj samom oblačenju kao sredstvu razlikovanja od ostatka društva.

Tedsi u Loustoftu 1962.
Tedsi u Loustoftu 1962.

 

Ova supkultura je pod uticajem drugih polako bledela, a prva polovina 60-ih bila je „rezervisana“ za Modse. Opšte je poznato da su upravo oni imali ogroman značaj u formiranju Casual pokreta.

Šta je ono što je Modse učinilo toliko slavnim u tom periodu? Pre svega, bili su okrenuti evropskoj modi, ponajviše italijanskoj, pa je iz tog razloga simbol ovog pokreta upravo bio italijanski skuter – vespa. Za razliku od Rockera, svojevremeno najvećih neprijatelja Modsa, voleli su da izgledaju uredno, takođe su bili opsednuti firmiranom odećom, a Chelsea čizme i Fred Perry majice su postale sastavni modnidetalj svakog Modsa.

Modsi na Vespama
Modsi na svojim vespama

 

U drugoj polovini su Skinheadsi doživeli neviđenu popularnost jer su se od starta razlikovali od svakog dotadašnjeg pokreta. Ponosno pripadanje radničkoj klasi kao i specifičan izgled doveli su do toga da Skinsi vrlo brzo postanu upadljivi na svakoj utakmici, pošto su i sami bili jako vezani za fudbal.

Skinsi u svom prepoznatljivom izdanju
Skinsi u svom prepoznatljivom izdanju

 

Ipak, nijedan pokret nije ostavio trag nalik onom koji je „Kežual“ uspeo da ostavi. Sam pokret predstavlja spiritualnog naslednika već pomenutog Mods pokreta, međutim nešto je ipak izdvajalo ovu supkulturu od ostalih.Naime, kako je engleski fudbal doživeo ogroman uspon, a pre svega mersejsajdski rivali Liverpul i Everton, došlo je do evropskih utakmica i ogromne zainteresovanosti navijača koji su počeli da prate svoj tim širom Evrope. Godina je 1977. Liverpul igra utakmicu četvrtfinala tadašnjeg Kupa evropskih šampiona u Francuskoj protiv Sent Etjena. Englezi su poraženi, a „Scouse horda“, grupa najvatrenijih Liverpulovih navijača, je zaplenila veliki broj artikala različitih brendova. Kako su putovali širom starog kontinenta, postalo je uobičajeno da se u Britaniju vraćaju sa koferima punim ukradenih stvari. Kežual stil je rođen.

Pioniri kežual kulture
“Pioniri” kežual kulture

 

Do tog trenutka, niko nije bio upoznat sa brendovima poput Lacostea ili Sergio Tacchinia ali vremenom su i ostali navijači kretali u svoju „turneju“ ponajviše zbog same odeće. Zanimljivo je da su tada Liverpulovi navijači počeli da nose neobične Adidas patike koje su i dan danas njihovo obeležje. Dok je većina navijača je i dalje nosila dresove svojih timova, Liverpulovi navijači su već tada nosili crvene Pringle džempere i Levi’s farmerke.

Lacoste, Fila i Sergio Tacchini po prvi put u Engleskoj
Lacoste, Fila i Sergio Tacchini po prvi put u Engleskoj

 

Različita izdanja Adidas modela
Različita izdanja Adidas modela

 

Zašto su navijači došli do ove ideje? U tom trenutku, na snazi je bila policijska represija; svako ko je nosio šal ili dres svog kluba smatrao se huliganom. Policija je i dalje najviše tražila klasične huligane, prepoznatljivih obeležja i izgleda. Iz tog razloga, Casualsi su odlučili da se “presvuku”. Dresovi i šalovi su zamenjeni potpuno novom, dotada neviđenom garderobom. Poenta je bila obući se što skuplje kako policiji ni na kraju pameti ne bi bilo sa kime zapravo imaju posla. Tako obučeni, imali su lakši pristup pabovima, a i lakše su prepoznavali protivničku ekipu. Godine su prolazile, a svakog vikenda hiljade mladih navijača je, obučeno po nimalo jeftinoj modi, putovalo vozovima gde god njihov tim igra. Ostalim huliganima je ovakav izgled bio potpuno stran, imali su utisak da su Casualsi lak zalogaj. Naprotiv, realnost je potpuno drugačija; bili su brutalniji od svake viđene grupe, a nije dugo trebalo svakom fudbalskom klubu da oformi svoju grupu Casual huligana.

Pripreme za evropska gostovanja
Pripreme za evropska gostovanja

 

Među navijačima se javlja rivalitet. Najvažnije je bilo posedovati najvrednije etikete i najnovije modele. Pokret je rastao neverovatnom brzinom, a 80-ih dostiže svoj „prajm“. Na scenu stupaju Fila, Henri Lloyd, Burberry i mnogi drugi. Posebno se ističe Stone Island prepoznatljiv po svom prišivaču sa dva dugmića na levom rukavu.Kako je izgledao jedan kežual navijač? Golf jakne, polo majice, karirani šalovi, džemperi sa V izrezom, a na nogama Adidas patike, najčešće kultni Samba model.

Jedna od mnogih casual kombinacija
Jedna od mnogih casual kombinacija

 

Devedesete su donele pojavu rejv scene pa se pokret povukao sa stadiona. Širom Engleske rejv žurke su bile svakodnevnica i one postaju glavni vid zabave. Iz tog razloga, ali i zbog striktnih novonastalih zakona, fudbalske utakmice odlaze u drugi plan. Kežual pokret i huliganizam padaju na niske grane...

Ovakva situacija trajala je do druge polovine devedesetih, kada ovaj pokret doživljava vaskrsnuće. Ipak, grupe su imale potpuno drugačije mesto delovanja. Kako je huliganizam potpuno iskorenjen sa stadiona, glavna baza Casualsa postaju ulice i pabovi. Grupe su bile dosta manje nego 80-ih, mobilni telefoni su već bili aktuelni što je dodatno otežalo posao policiji.

Rame uz rame sa modom išla je i muzika pa je u samim počecima Casual kulture David Bowie imao kultni status. Pored njega, grupa Joy Division je sa svojom famoznom „Love will tear us apart“, tada svojevrsnom himnom Casual sveta, takođe bila jako popularna. Nakon obnove, Oasis i Blur su u ogromnoj meri uticali na svaki segment nove casual mode. Stone Island je i dalje u samom vrhu, ali se na svakom ćošku mogu videti i razni modeli brendova poput CP Company, Ralph Lauren, Nappapijri, Patagonia...

O značaju same garderobe nije potrebno polemisati - ono što se nosi ima gotovo jednaku vrednost kao i dobijanje tuče protiv protivničke ekipe.

Scena iz filma The Firm
Scena iz filma The Firm

 

Ovaj pokret doneo je nezamisliv spoj visoke modne kulture, strasti prema fudbalu i pravom navijanju. Upravo je to jedan od razloga zašto mnogi ljudi i danas ne mogu da razumeju suštinu ove ideje koja se odavno proširila na celu Evropu. Iako je globalizacijom ova supkultura dobila potpuno novu dimenziju, pravi casualsi i dan danas postoje i prenose svoje ideale na buduće generacije. Mi samo možemo da zaključimo da će ova kultura živeti dokle god je fudbala i mode.”

Nikada neces razmeti ako nisi jedan od nas

 



Copyright © 2021 NAN Gimmit doo. Sva prava zadržana.